Warsztaty pieczenia chleba

 

„OD ZIARENKA DO BOCHENKA”

WARSZTATY PIECZENIA CHLEBA

 

Jak podają źródła historyczne pierwsze bochenki chleba wypiekano już 11 tysięcy lat temu. To dowód na to, że chleb zajmuje szczególne miejsce w życiu ludzi. Nie tylko zaspokaja głód, ale jest także elementem kultury oraz ma znaczenie symboliczne. Kilkugodzinne warsztaty ukierunkowane są na to, by każdy z uczestników wyrobił ciasto oraz upiekł uformowany przez siebie chleb pełen smakowitych ziaren zbóż. Zaczyn chlebowy na którym powstaje pieczywo sprawia że nasz wypiek jest wyjątkowo zdrowy, smaczny i długo zachowuje swoją świeżość. Dodatkowo można go wzbogacić dodając pestki dyni, słonecznika czy rodzynki. Chleb wypiekany jest w specjalnym piecu,  a gdy jego zapach unosi się dokoła to znak, że jest już gotowy. Pozostaje tylko zaczekać aż pieczywo wystygnie i śmiało można kosztować jego tradycyjnego i wyjątkowego smaku. Przewidywany czas trwania zajęć to 120 minut. Cena brutto od jednej osoby za udział w warsztatach wynosi 40 zł. Minimalna liczba uczestników – 20 osób.

Pin It on Pinterest

Share This
Skip to content