„OD ZIARENKA DO BOCHENKA” –
WARSZTATY PIECZENIA CHLEBA
Jak podają źródła historyczne pierwsze bochenki chleba wypiekano już 11 tysięcy lat temu. To dowód na to, że chleb zajmuje szczególne miejsce w życiu ludzi. Nie tylko zaspokaja głód, ale jest także elementem kultury oraz ma znaczenie symboliczne. Kilkugodzinne warsztaty ukierunkowane są na to, by każdy z uczestników wyrobił ciasto oraz upiekł uformowany przez siebie chleb pełen smakowitych ziaren zbóż. Zaczyn chlebowy na którym powstaje pieczywo sprawia że nasz wypiek jest wyjątkowo zdrowy, smaczny i długo zachowuje swoją świeżość. Dodatkowo można go wzbogacić dodając pestki dyni, słonecznika czy rodzynki. Chleb wypiekany jest w specjalnym piecu, a gdy jego zapach unosi się dokoła to znak, że jest już gotowy. Pozostaje tylko zaczekać aż pieczywo wystygnie i śmiało można kosztować jego tradycyjnego i wyjątkowego smaku. Przewidywany czas trwania zajęć to 120 minut. Cena brutto od jednej osoby za udział w warsztatach wynosi 40 zł. Minimalna liczba uczestników – 20 osób.