We wtorek, 24 października, młodzież z Publicznej Szkoły Podstawowej w Rajbrocie miała okazję uczestnictwa w wyjątkowych prelekcjach i warsztatach zorganizowanych jako pierwsza część projektu „Podpłomykowe smaki”. Wniosek napisany przez Podgórskie Stowarzyszenie Kulturalno-Społeczne, a realizowany wspólnie z Gminnym Domem Kultury w Lipnicy Murowanej otrzymał dofinansowanie z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego z programu „Zasmakuj w Małopolsce”.
Wczesnym rankiem wyruszyliśmy do Lipnicy Górnej, by tam odwiedzić gospodarstwo ekologiczne Pana Edwarda Bara. Tam też zobaczyliśmy młyn do przemiału zboża orkiszowego oraz proces przemiału tegoż zboża.
Kolejnym punktem dnia była prelekcja w Wiejskim Domu Ludowym w Lipnicy Górnej przeprowadzona przez wspomnianego Edwarda Bara, a traktująca o zdrowiu, prawidłowym odżywianiu się, czerpaniu z natury tego co najlepsze. Degustowaliśmy również niezwykle wartościowy i pożywny chleb orkiszowy wypiekany w gospodarstwie Pana Edwarda.
Wreszcie nadszedł czas na wizytę w domu Pani Józefy Barczyk – uśmiechniętej, pełnej wigoru i pogody ducha gospodyni z Rajbrotu, która od ponad 40 lat wypieka przepyszny chleb w tradycyjnym piecu chlebowym. Podczas spotkania poznawaliśmy kolejne etapy wypieku chleba – od przygotowania zaczynu, przez wyrabianie i wyrośnięcie ciasta aż do włożenia do pieca chlebowego i degustacji. Gotowy chleb degustowaliśmy z wiejskim masłem i smalcem.
To był wspaniały dzień, w czasie którego połączyliśmy przyjemne z pożytecznym, a tradycje wypieku chleba zostały przekazane młodszemu pokoleniu.