Małopolski Instytut Kultury w Krakowie zaprasza do wybrania się w smakowitą kuchenno-kulinarną podróż po 11 wyselekcjonowanych zabytkach Małopolski. Tym razem zaspokojony zostanie głód wiedzy uczestników na temat sztuki kulinarnej i związanych z nią zwyczajów, odkryte zostaną tajemnice sprzętów kuchennych oraz nieznane historie pomieszczeń.
Odszukane zostaną ciekawe opowieści o kuchni i z kuchnią w tle. A czasem po prostu nastąpi wejście do zabytków kuchennych wejściem, dostępnym tylko dla wybranych.
Gwarantowane niesamowite doznania kulturalne i kulinarne podczas autorskich oprowadzań, tematycznych spacerów, warsztatów i pokazów kulinarnych. Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych i okazji do spróbowania lokalnych przysmaków podczas kiermaszów.
Małopolskie Dni Dziedzictwa Kulturowego to jedyne w swoim rodzaju coroczne święto zabytków, prezentujące bogactwo kulturowe regionu. W czasie dwóch weekendów bezpłatnie udostępnionych zostanie kilkanaście tematycznie dobranych zabytków, w tym miejsca nieznane lub na co dzień niedostępne, o których opowiedzą ich gospodarze i pełni pasji przewodnicy.
Tegoroczne zabytki:
20–21 maja
· Samotnia artystów – dawna pracownia ceramiczna Heleny i Romana Husarskich w Krakowie
· Centrum Administracyjne kombinatu w Nowej Hucie
· Dwór Feillów w Woli Zręczyckiej
· Zamek w Wiśniczu
· Zabudowa Bochni
27-28 maja
· Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie
· Kościół i klasztor Braci Kapucynów w Krakowie
· Muzeum Narodowe w Krakowie – Gmach Główny
· Wieś Frydman na Spiszu
· Architektura uzdrowiskowa Szczawnicy
· Muzeum Pienińskie im. Józefa Szalaya w Szlachtowej
Podczas Dni Dziedzictwa rozdawana będzie specjalnie przygotowana publikacja autorstwa Wojciecha Nowickiego – pisarza, dziennikarza i krytyka kulinarnego. Nie zabraknie też słodkich niespodzianek dla najmłodszych.
Udział we wszystkie wydarzeniach jest bezpłatny; w niektórych przypadkach wymagana jest rezerwacja miejsc.
Więcej informacji na stronie: dnidziedzictwa.pl.
PROGRAM XIX MAŁOPOLSKICH DNI DZIEDZICTWA KULTUROWEGO –
·