„Przy lipnickim stole – międzypokoleniowe warsztaty kulinarne” to tytuł projektu realizowanego przez Kółko Rolnicze z Lipnicy Dolnej przy wsparciu finansowym Starostwa Powiatowego w Bochni. W ramach zadania zakupiono wyposażenie gastronomiczne do WDL w Lipnicy Dolnej: kuchenkę gazową i taboret gazowy. Odbyły się także warsztaty kulinarne dla dzieci prowadzone przez Koło Gospodyń Wiejskich z Lipnicy Dolnej oraz warsztaty z dekoracji stołu i zachowania się przy stole prowadzone przez Gminny Dom Kultury w Lipnicy Murowanej, który jest partnerem przedsięwzięcia.

Kolejnym punktem projektu był zorganizowany w dniu 17 lipca przy współpracy z Zespołem Szkół nr 3 w Bochni (partner zadania),  wykład żywieniowy pn. „Z DZIADA PRADZIADA SCHABOWY NA TALERZU” – tradycyjna kuchnia polska też może być zdrowa. Spotkanie poprowadziła Pani Halina Żołna – dietetyk, technolog żywności i żywienia człowieka, nauczyciel ZS nr 3 w Bochni. W części teoretycznej przedstawione zostały produkty kuchni staropolskiej oraz potrawy które z nich przyrządzano. Omówiono także zmiany regionalne w kuchni polskiej, które kształtowała historia i zamieszkująca na terenach Rzeczypospolitej Polskiej zmieniająca się mozaika narodów (tatarsko-tureckie, włoskie, francuskie, niemieckie, rusińskie, pruskie, żydowskie). Do dyskusji czy kuchnia polska jest zdrowa i co zrobić aby taką była, włączyli się uczestnicy spotkania: członkowie Kółka Rolniczego w Lipnicy Dolnej, Koła Gospodyń Wiejskich z Lipnicy Dolnej, Uniwersytetu Trzeciego Wieku z Lipnicy Murowanej a także młodzież szkolna i mieszkańcy gminy. Następnie w części praktycznej została zaprezentowana nowoczesna technika kulinarna o nazwie SOUS VIDE, która służy do gotowania i przechowywania gotowych potraw. Polega na próżniowym zapakowaniu potrawy a następnie ugotowaniu jej w cyrkulatorze powietrza (niska temperatura gotowania). Na zakończenie spotkania uczestnicy degustowali polędwiczki przygotowane wspomnianą wcześniej metodą „sous vide”, a następnie przenosząc się na chwilę do Japonii poznali smak i technikę przyrządzania sushi. To było ciekawe, pełne zainteresowania, uśmiechu i różnorodności kulinarnych wydarzenie.